Uniós piacokon terjeszkedik a magyar ViVeTech

Teljesen magyar fejlesztésű szoftverrel készül a német piacra lépni a ViVeTech Zrt. A szoftver a kritikus infrastruktúra szolgáltatók számára biztosítja az ISO27001 információbiztonsági szabvány egyszerű és költséghatékony bevezetését, támogatja a tanúsítást és a minőségirányítási rendszer működtetését. A szoftver bevezetése nagyban segíti a kritikus infrastruktúra üzemeltetők kibertámadások elleni védekezését, a jogszabályi előírásoknak megfelelést. A vállalat a német piac mellett – a tagországok kormányainak jogszabályi átalakításait követve – fokozatosan tervezi a piacra lépést a többi uniós tagállamban is.

A kritikus infrastruktúra (KI) informatikai biztonsági problémái valamennyi Európai Uniós tagországban a kormányok figyelmének középpontjába kerültek. A kritikus infrastruktúrába a létfontosságú társadalmi funkciókat ellátó, népegészségügyi, közbiztonsági, nemzetbiztonsági és alapvető gazdasági szempontból nélkülözhetetlen szervezetek tartoznak. Egy, az Európai Bizottság megbízásából készült átfogó kutatás tavaly megállapította, hogy a kutatásban részt vevő hatósági és üzleti felsővezetők, nemzetbiztonsági szakértők, NGO-k és kutatóintézetek a kibertámadásokat tekintik a legsúlyosabb fenyegetésnek a kritikus infrastruktúrára nézve – megelőzve még az energiaellátás fennakadásából vagy a természeti katasztrófákból fakadó veszélyeket is[1]. A kritikus infrastruktúra-szolgáltatók számítógépes rendszerei hagyományosan nagyon védtelenek a kibertámadásokkal szemben. Jól mutatja a probléma súlyosságát, hogy nemrégiben egy magyar felméréskétezernél több magyar ipari rendszernél fedezett fel súlyos biztonsági problémákat. A helyzet uniós szinten sem sokkal jobb.

Az EU már 2004-ben programot fogadott el az európai kritikus infrastruktúra védelméről, amit 2008-ban az erről szóló direktíva (2008/114/EC) elfogadása követett. A direktíva megszabta a tagállamoknak a KI kockázatok folyamatos minőségbiztosítási monitorozását, és jelentési kötelezettséget írt elő a kockázatok csökkentése érdekében elvégzett tevékenységekről. Jelenleg az irányelven kívül nincs egységes uniós szabályozás a KI minőségbiztosítási előírásaira, azokat a tagállamok maguk alakítják. Magyarországon is folyamatban van hasonló jogszabály előkészítése, ám az unión belül Németország jár legelőrébb a jogszabályi környezet kialakításában. A hatóságok elsődlegesen az ISO27001 és az úgynevezett BSI tanúsítás megszerzését várják el a szolgáltatóktól.

A ViVeTech már több éve nyújt IT-biztonsági szolgáltatásokat magyar KI szolgáltatóknak, és a tapasztalatokra építve most egy olyan szoftver fejlesztését végzi, amely segíti a KI szolgáltatóknak a jogszabályoknak való megfelelést. A 100 százalékban magyar fejlesztésű ViVeSec szoftver egy teljeskörű automatizált szolgáltatás, amely lehetővé teszi az ISO27001 információbiztonsági szabvány egyszerű és költséghatékony bevezetését. Külön előnye, hogy rugalmasan alakítható a különböző országok eltérő szabályozási előírásaihoz.

„Elsőként a német piacon tervezünk megjelenni a ViVeSec megoldásunkkal, mivel ott a jogszabályi előírások már kellően kidolgozottak” – mondta el Márton Miklós, a ViveTech Zrt. vezérigazgatója. Márton szerint csak Németországban több ezer olyan vállalat, szolgáltató és intézmény van, amelynek rövid időn belül meg kell szereznie az ISO tanúsítványt, így ideális piac a ViVeTech számára. Uniós szinten az elkövetkező években több milliárd eurót fordítanak majd kiberbiztonságra, és az előírásoknak való megfelelésre. A vállalat a tervek szerint 2021 második felében kezdi meg a szoftver értékesítését Németországban.

A ViVeSec lehetővé teszi a szervezet számára, hogy számszerűsítse az informatikai kockázatokat, fenyegetéseket és sebezhetőségeket. Az információbiztonságért felelős személyeket folyamatosan naprakész információkkal látja el, és segíti, hogy menedzseljék és megosszák a szervezet adatbiztonsági állapotával kapcsolatos riportokat. A szoftver teljeskörűen támogatja az ISO27001 szabvány, valamint a BSI által megkövetelt iparág- és országspecifikus elvárásoknak való megfelelést – beleértve az információbiztonsági irányítási rendszer bevezetését, a minősítés megszerzését, valamint a rendszer fenntartását, a minőség folyamatos kontrollját is.

Márton Miklós külön kiemelte: a ViVeTech megoldásának előnye, hogy nem igényel fizikai jelenlétet, a minőségbiztosítási folyamat online és felhőben zajlik. Ezzel nem csak tetemes költséget spórólnak meg a KI szolgáltatók, de a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos kockázatok is megszűnnek. A magyar vállalat folyamatosan nyomon követi az uniós tagállamok jogalkotási folyamatait, és ahol hatályba lépnek a némethez hasonló előírások, ott a ViVeSec szoftver értékesítését is megkezdik majd. 

A ViVeTechről

A ViVeTech 100%-ban magyar tulajdonú, 2011 óta sikeresen működő informatikai tanácsadó és fejlesztő vállalkozás, melynek fókuszában az ember és a technológia együttműködése áll. A vállalat szakértői szoftvereket fejleszt és kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt elsősorban iparvállalatoknak. 2017-ben indította el információbiztonsági üzletágát. A ViVeTech szoftverei értékesítéséhez kiterjedt nemzetközi partneri hálózattal rendelkezik Európa több országában és Ázsiában. Hazai partnerei között megtalálható a T-Systems, az IFUA Horváth&Partners, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium,  vagy az ipari szegmens vezető vállalatai, mint az Audi, BorgWarner, Robert Bosch, Coloplast, Flextronics, Tetrapak, Grundfos, Luk Savaria, Nilfisk, KLUDI, Samsung Electronics, IBIDEN, Pharmaflight, JABIL Circuit, Suez Water Technologies, Smr Automotive, Bridgestone, Kayser, ContiTech, Mahle, Richter Gedeon, VELUX, Villeroy & Boch, CROWN, Arconic- Köfém, Xylem, VAMAV, és a FESTO-AM.

[1] EY (2019). Evaluation study of Council Directive 2008/114 on the identification and designation of European critical infrastructures and the assessment of the need to improve their protection, Annex I.

Hivatalos sajtóanyag

Ez cikk egy sajtóanyag, amit nem a Designemy szerkesztősége írt, hanem az adott márka ügynöksége juttatott el hozzánk. Az ilyen anyagokat változtatás nélkül közöljük. 

Ha Te is szeretnéd megjelentetni sajtóanyagodat, ami természetesen kapcsolódik a kreatív szakmához, akkor azt küld el számunkra. Köszönjük!

Sajtó

További sajtóanyag