Ilyen a magyar digitális infrastruktúra térkép

Miközben a Magyarországon működő és külföldi tuladjonosi hátterű nagyvállalatok alapértelmezett infrastruktúrája egyre inkább a felhő, a hazai gyökerűek a lokális megoldásokat favorizálják – ez derült ki az informatikai üzleti intelligenciában globális szereplőnek számító IDC friss kutatásából. A jelenség mögött az áll, hogy a magyarországi nagyvállalatok jelentős része az adatvagyon birtoklására koncentrál, más részük a versenyképességi megfontolásokra. Különösen fontos ez akkor, ha előbbre tekintünk, hiszen a piacon tapasztalható konvergencia trendek kiegészülnek a cloud technológián alapuló megoldásokkal és a szolgáltatás alapú üzleti modellel. Így miközben az IT világ a cloudtól hangos, az erre építő standardizálási trendek is elérték a hazai vállalatokat,

Hiába merül fel sok magyarországi nagyvállalatban az informatikai infrastruktúra bővítésének igénye, a megújítást célzó projekteket sokszor nem előzik meg megvalósíthatósági vizsgálatok – állapította meg a nyáron készült felmérésében az amerikai International Data Corporation (IDC) magyarországi leányvállalata, amit a T-Systems Magyarország felkérésére készített. Az informatikai terület üzletiintelligencia-szolgáltatásokban egyik vezető tanácsadó cég azt is rögzítette, hogy a választási lehetőségeiket, valamint azok következményeit alaposabban mérlegelő vállalatok bátrabban nyitnak a felhős megoldások felé. Számos olyan cég tartozik ahhoz az innovatív kissebbséghez, amely már hét-nyolc éve elkezdett kísérletezni a nem lokális IT infrastruktúrával.

Ilyen a magyar digitális infrastruktúra térkép

Az utóbbi kategóriába tartozó, jellemzően a pénzügyi szolgáltatásokat és a gyártást képviselő válaszadók ráadásul az átlagnál kedvezőbb felhős tapasztalatokról számoltak be. Utóbbit erősíti meg a BellResearch piackutató azon felmérése, amelyet a Forbes Cloud 50 toplista vállalatai körében készített a T-Sytems Magyarország megbízásából, bár tény, hogy az ebben szereplő cégek többsége eleve felhőtechnológiára tervezte üzleti szolgáltatását. 

A nemzetközi tuladjonosi struktúrával rendelkező magyar nagyvállalatokkal elkötelezettebbek a felhőtechnológia iránt: merészebben vesznek igénybe felhős hátteret az üzletileg kritikus, központi tevékenységek számára, bár tény, hogy az erre vonatkozó döntés sokszor külföldön születik meg. Köztük, valamint a hazai hátterű magyar nagyvállalatok teljesen világos választóvonal rajzolódik ki az IDC kutatásából. Utóbbiakra óvatos felhőhasználat jellemző, a kritikus folyamatok és az adatok házon belül tartásával, jelentős erőforrást igénylő lokális infrastruktúrával megtámogatva. Az IDC kutatói szerint a magyarországi nagyvállalat jórésze az adatvagyon birtoklására koncentrál, szemben az etalonnak tekinthető, a versenyképességet előtérbe helyező üzleti megközelítéssel. 

„A magyarországi felhasználói oldal egy tanulási folyamat elején tart, többnyire három-négy évvel ezelőtt és tipikusan az email rendszerek felhőbe költöztetése alkalmával megszerzett első felhőtapasztalatokkal” – emelte ki az IDC következtetései közül Vasvári Gábor, a T-Systems Magyarország stratégiai szakértője. Szerinte a felhő adta lehetőségeket a piaci-technológiai trendekkel (például a szűkülő on-premise licensz kínálattal vagy az agilitást követelő piaci rugalmassággal) párhuzamosan érdemes megismertetni az ügyfelekkel. „Ezzel párhuzamosan az informatikai piac is formálódik a felhőn alapuló sztenderd IT szolgáltatások, valamint a szolgáltatásalapú árazási modellek jellemzik  a következő időszak egyik legnagyobb digitalizációs lépését” – teszi hozzá Vasvári Gábor.

A felhőstratégia összeállításához és megvalósításához Magyarország legszélesebb cloud-portfóliójával kínál testre szabott megoldást a T-Systems: A számos globális publikus felhőszolgáltatást kínáló vendorral kapcsolatban álló vállalat saját hazai szerverközponttal rendelkezik, amellyel egyszerre biztosítható a privát és dedikált cloud-szolgáltatás, a fizikai közelség, a dokumentumok tárolásával kapcsolatos törvényi megfelelőség és a magyar nyelvű támogatás. 

Vasvári Gábor szerint az ügyfelek edukációjának kötelező tartalmi eleme a valós felhőhasználati kockázatok azonosítása és kiküszöbölése. Ezek abban az irányba terelhetik a gondolkodást, amely a Forbes Cloud 50 toplista vállalatai körében már azonosítható: bár a felhő bevezetése, a megoldások transzformációja technológiai, jogi és egyéb szempontokból is körültekintést igényel, valójában kritikus nehézségek nélkül megugorható. Az IDC nagyvállalati kutatásában egy új, a vizsgált szegmens látókörében 2022 előtt még nem létező, az üzletfolytonosság miatt kardinálissá váló döntési faktor is megjelenik, az IT infrastruktúra szállítói oldalát érintő makrogazdasági és politikai kockázat. Az orosz-ukrán háború következményeként erőre kapott tényező ráadásul nem egyértelmű megítélésű: miközben Oroszországban beszűkült a külföldi cloudszolgáltatások kínálata, Ukrajnában pont a globális felhőszolgáltatók jelentik a biztos pontot a nagyvállalatoknak.

Hivatalos sajtóanyag

Ez cikk egy sajtóanyag, amit nem a Designemy szerkesztősége írt, hanem az adott márka ügynöksége juttatott el hozzánk. Az ilyen anyagokat változtatás nélkül közöljük. 

Ha Te is szeretnéd megjelentetni sajtóanyagodat, ami természetesen kapcsolódik a kreatív szakmához, akkor azt küld el számunkra. Köszönjük!

Sajtó

További sajtóanyag

A PocketBook Era mától elérhető a magyar kereskedőknél.

A PocketBook Era megérkezett a boltokba

Az új csúcsmodell beépített hangszórót, hangoskönyv-támogatást és szövegfelolvasási funkciót, Bluetooth modult, továbbfejlesztett karcállóságot és IPX8 vízállósági besorolást is kapott.