Így készíts színséma fájlt Adobe Illustratorban

Az arculat tervezés egyik eleme a színsémák elkészítése is, amit a legegyszerűbben talán az Illustratorral lehet elkészíteni. Mutatjuk hogyan készítsd el a saját színséma fájlodat.

A színminta elkészítéséhez a Swatches panelre van szükség, amit ha nem találsz a saját Illustrattorodban, akkor azt a Window > Swatches menüpontból éred el. A Swatches panelben lévő színeket nyugodtan töröld ki. Az első kettőre szükség van, így a harmadiktól, azaz a fehértől az utolsóig, SHIFT-tel kijelölve gyorsan kitörölhető mindegyik.

Ez után már csak hozzá kell adni a színeket, amikre szükség lesz a későbbiekben is. Hozzáadni egyesével lehet, a Swatches panel jobb alsó sarkában lévő New Swatch gomb segítségével. A színeknek adj nevet is, hogy később könnyebb legyen beazonosítani, illetve direktszínként is hozzáadható, és a színmód is kiválasztható, függetlenül a dokumentum színmódjától.

Az így létrejött palettát mentsd el *.ase (Adobe Swatch Exchange) fájlként, amit a Swatches panel jobb felső sarkában lévő ikonra kattintva érsz el, majd Save Swatch Library As ASE néven találod.

Ugye, hogy nem volt bonyolult? Próbáld ki Te is, kisérletezgess, legyen sikerélményed.

Papp Ádám

Szabadúszó webdesigner, UI designer és kiadványszerkesztő
Hírek

További Illustrator cikkek