A karbonlábnyom csökkentésében segíthet az Emissions Impact Dashboard

Mostantól a teljes értékláncukon belül megvalósuló, felhőhasználattal kapcsolatos károsanyag-kibocsátásról is kaphatnak pontos és megbízható képet a cégek a megújult Microsoft Emission Impact Dashboard segítségével. Havi lebontásban és az adott adatközpontokra vonatkozó információkat is képes szolgáltatni a rendszer a vállalatok vezetőinek, akik így még átfogóbb, jól elemezhető adatok birtokában hozhatják meg a legjobb döntéseket a fenntartható működés érdekében.

A Microsoft olyan eszközt ad a vállalatok kezébe, amellyel azok képessé válnak átláthatóvá tenni, nyomon követni, kielemezni a felhőhasználatból eredő közvetett és közvetlen szén-dioxid-kibocsátásukat. Az információk birtokában pedig csökkenteni is tudják a digitális ökológiai lábnyomukat.

Az Emissions Impact Dashboard-ot 2020 januárjában vezette be a Microsoft a vállalatok fenntarthatósági teljesítményének mérésére (Microsoft Sustainability Calculator). A rendszer olyan visszajelzéseket nyújt, amelyek birtokában a szervezetek átgondoltabb, adatvezérelt döntéseket hozhatnak arról, hogyan csökkentsék tevékenységük karbonlábnyomát. A felhőhasználat egyre elterjedtebb és gyorsan növekszik a vállalatoknál, ezért is nagyon hasznos és előremutató a Microsoft innovációja.

A most elérhetővé tett, továbbfejlesztett Microsoft Emissions Impact Dashboard havi bontásban és akár a különböző régiókban elhelyezkedő adatközpontokra lebontva is képes adatokat szolgáltatni a felhőhasználat karbonlábnyomáról, sőt azt is megmutatja mekkora lett volna a kibocsátás, ha az adott feladatot nem a felhőben végzik el. A rendszergazdák mostantól azt is szabályozhatják, hogy egy szervezeten belül ki férhet hozzá az említett vállalati adatokhoz.

Az elmúlt év nagyon fontos fejlesztése, hogy a rendszer a teljes értékláncra vonatkozóan is képes adatokat közölni a felhőhasználatból származó károsanyag-kibocsátásról. Ez tehát azt jelenti, hogy az Emissions Impact Dashboard megmutatja, hogy a nyersanyagkitermeléstől a gyártáson, szállításon és felhasználáson át egészen a hulladékkezelésig mekkora szén-dioxid-kibocsátásra lehet számítani, ami a felhőhasználatra vezethető vissza. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a vállalatok a közvetlen szén-dioxid-kibocsátásukról (Scope 1), illetve az általuk vásárolt energia karbonlábnyomáról (Scope 2) viszonylag egyszerűen számot tudnak adni, ám arról, hogy mekkora kibocsátással járnak a teljes értékláncukon belül megvalósuló, nagyon különböző tevékenységek (Scope 3) már jóval nehezebb megbízható információhoz jutni – pedig általában innen származik a legnagyobb légszennyezés.  A Microsoft egy speciális, független fél által validált módszert vetett be ennek kiszámítására, amely minden korábbinál átfogóbb és pontosabb adatokat biztosít a vezetőknek, hogy még kiérleltebb döntéseket hozhassanak.

A Microsoft tovább folytatja azoknak az eszközöknek a fejlesztését, amelyek segítségével a vállalatok közelebb kerülhetnek fenntarthatósági célkitűzéseik teljesítéséhez. Ezekről az innovációkról fognak beszámolni a Microsoft szakértői az október 27-én megrendezendő What’s Next for Sustainability online eseményen, amelyre ezen a linken lehet regisztrálni.

Hivatalos sajtóanyag

Ez cikk egy sajtóanyag, amit nem a Designemy szerkesztősége írt, hanem az adott márka ügynöksége juttatott el hozzánk. Az ilyen anyagokat változtatás nélkül közöljük. 

Ha Te is szeretnéd megjelentetni sajtóanyagodat, ami természetesen kapcsolódik a kreatív szakmához, akkor azt küld el számunkra. Köszönjük!

Sajtó

További sajtóanyag