Szükség van a sötét módra?

Annyi féle stílus és egyéb trend irányzatok voltak már az informatikában. Gondolj csak bele, ott volt a flat design időszaka, előtte a skeuomorph stílus, de mondhatnám a korábbi Windows Phoneok csempés megoldásait is. Az operációs rendszereknél is sok féle irányvonal volt, és persze a szoftvereknél is. Minden nagyobb brand készít saját UI Kitet, meghatároz valamilyen designt, ami szerint halad. Almáséknál az iOS 13 (2019) volt az első rendszer, ami tudott már dark modera váltani, az asztali gépeknél pedig az OS X 10.10 Yosemite (2014) volt az első rendszer. A másik oldalon az Android 10 rendelkezett először rendszerszintű sötét móddal, viszont már az Android 9-ben is volt egyfajta éjszakai mód is. Windowséknál is a 10-es verzió óta van sötét mód.

A nagy kérdés viszont, hogy mennyire van erre igény? Én személy szerint az asztali gépen azóta így használom amióta megjelent, de telefonon is. Nem a kevesebb energia használat miatt, hanem jobban tetszik. Egyre több mobil és desktop alkalmazásnál is megjelent már ez a funkció, a legtöbb alapból átáll arra, ami az operációs rendszerben be van állítva. Főleg hajnali kettőkor tud jól jönni, a gyerek altatása közben, ha nem a fehér világítja be a szobát, hiába van levéve a fényerő.

Az alap kérdésből kiindulva jött az ötlet, hogy felmérjük, vajon Te igényled-e hogy rendelkezzenek az appok, a szoftverek dark modeal, és hogy használod-e? Három kérdés, teljesen anonim, és 1 perc alatt megvan. Segítesz?

A felmérés lezárult, az eredményeket hamarosan közöljük.

Papp Ádám

Szabadúszó webdesigner, UI designer és kiadványszerkesztő
Blog

További blog cikkek

Dark mode felmérés eredménye

Szeptember elsején elindítottunk egy felmérést, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy szükség van-e a sötét módra (dark mode) egy weboldal,