Melyik 2020-as MacBook Airt válaszd munkára?

Az Apple március 18-án mutatta be a legújabb iPad Pro-t és az alapos frissítésen átesett MacBook Airt is. A koronavírus miatt elmaradt keynote helyett online frissültek a termékek, de nem csak az előbb említettek, hanem a Mac Mini is. 

A MacBook Air végre elérte azt a szintet, hogy egy igazán jó konfigurációt kaphatunk, viszonylag jó áron. Némileg olcsóbb is lett a belépőszint, bár az is tény, hogy a tavalyihoz képest, most 2 magos Intel i3-as procival érhető ez el.

Nézzük mikben frissült az idei model: Mindegyik megkapta az Intel 10. generációs processzorait, az alap tárhely a kétszeresére nőtt (256 Gb), a memóriák is gyorsabbak lettek (3733 MHz‑es, alaplapra szerelt LPDDR4X), a GPU is már Intel Iris Plus Graphics lett, visszakapták a módosított ollós billentyűzetet, és már egy 6K-s monitort is rá tudunk dugni.

Belépő szint

A teljesen alapmodelt az alábbi paraméterekkel tudjuk megvásárolni bruttó 409.900 forintos áron az Apple oldalán:

  • 1,1 GHz‑es, kétmagos, tizedik generációs Intel Core i3 processzor (Turbo Boost gyorsítással akár 3,2 GHz)
  • Intel Iris Plus Graphics
  • 8 GB 3733 MHz‑es LPDDR4X memória
  • 256 GB‑os SSD-tároló
  • Magic Keyboard
  • Touch ID
  • Force Touch érintőpad
  • Két Thunderbolt 3 port

Ha egy teljesen átlagos munkához szeretnénk használni, akkor ez kvázi tökéletes választás. Átlagos munka alatt itt azt értjük, hogy ha nem kell komolyabb számítási feladatokat végezni, mondjuk videóvágás, vagy komolyabb grafikai tervezés, hiszen még is csak 2 magos az az i3-as CPU. Az Apple oldalán a következő konfig, amit 529.900 forintért adnak, már a 4 magos i5-ös procit és 512 Gb tárhelyet ad. Minden más ugyan az.

Melyiket válaszd?

Itt kezd a dolog érdekessé válni. Kezdjük az alap, i3-as procival a konfigurációt. A 256 Gb-os tárhely szerintünk már bőven elég – főleg hogy nagyon sokan használnak felhőtárhelyet pluszban -, így azt nem módosítanánk.

Viszont ha egy kicsit erősebb gépet szeretnénk magunknak, akkor a CPU-t kell Intel i5-re változtatni, amit plusz 40.000 Ft-ért ad az Apple, szóval így 449.900 Ft-nál tartunk. Ha a 8 Gb RAM-ot is növelnéd 16 Gb-ra, akkor az még plusz 80.000 Ft, és így meg is érkezünk az 529.900 Ft-os árra. Viszont ez így jobb választás, mint amit az Apple ad második alap opcióként.

Viszont! Választható Intel i7-es proci is, nagyobb órajellel, ez azért már komolyabb erőt képvisel, ami plusz 100.000 Ft felárért kérhető, amivel 509.900 Ft lenne a végső cédula. Ha mondjuk 1 vagy 2 komolyabb szoftvert használsz egyszerre, mondjuk Photoshopot és InDesgint, akkor elég lehet a 8 Gb RAM, viszont egy i7-es procival már sokkal gyorsabb lesz a rendeszered minden téren.

Nehéz a választás, mert a két konfig között 20.000 Ft különbség van, de lehet hogy az i7-es CPU-s verzió jobb választás lehet, hiszen ez a 8 Gb RAM már alapból DDR4-es a DDR3 helyett és az órajele is magasabb, szóval sokkal gyorsabb mint a tavalyi konfigban.

Szóval csak azt kell eldönteni, hogy inkább erősebb procira van szükséged, vagy több RAM-ra, ha több komolyabb szoftvert használsz egyszerre.

Papp Ádám

Szabadúszó webdesigner, UI designer és kiadványszerkesztő
Blog

További blog cikkek

Dark mode felmérés eredménye

Szeptember elsején elindítottunk egy felmérést, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy szükség van-e a sötét módra (dark mode) egy weboldal,