Fájlnév kiterjesztések – I.

Amióta létezik a számítógép, a fájloknak szüksége volt egy olyan meghatározásra, amivel az adat (kép, program, hang, adatbázis, videó stb.) értelmezhetővé válik a szoftverek és persze a felhasználók számára is. Korábban 3-karakteres fájlkiterjesztések voltak, de manapság már nincs ilyen korlátozás, és lehet akár 7-8 karakter hosszúságú is. Na de mit jelentenek pontosan ezek a fájlkiterjesztések? Milyen szavaknak a rövidítései?

Összeszedtük a legtöbbet használt, látott fájlkiterjesztések neveit, és jelentésüket.

.aiAdobe Illustrator
Az Adobe Illustrator szerkeszthető fájljának kiterjesztése

.psdPhotoShop Document
Az Adobe Photoshop szerkeszthető fájljának kiterjesztése 2 Gb méretig

.psb – PhotoShop Big
Az Adobe Photoshop szerkeszthető fájljának kiterjesztése 2 Gb méret felett

.eps – Encapsulated PostScript
Az Adobe által kifejlesztett PostScript szabványt használó formátum, melyet nyomdai előkészítéshez használnak. Vektorgrafikus ábrákat és bitképeket egyaránt tartalmazhat.

.svgScalable Vector Graphics
Egy XML alapú formátum, kétdimenziós, statikus és mozgó vektorgrafikák megjelenítésére használják. Vektorgrafikus alakzatok, rasztergrafikus képeket és szövegeket képes megjeleníteni. Leginkább logók, ikonok vagy speciális szövegek weben való megjelenítésénél alkalmazzák.

.cdr, .cdt – CorelDRAW, CorelDRAW Template
A CorelDRAW natív vektoros szerkeszthető fájlformátuma, mely tartalmazhat beillesztett bittérképes objektumokat is.

.pdfPortable Document Format
Ez szinte sváci bicska szintű formátum. Képes raszteres képeket és vektoros ábrákat, betűtípusokat, hivatkozásokat, videókat, audió tartalmakat, 3D-s megoldásokat és még számos tartalmat megjeleníteni.

.tif, .tiffTagged Image FileFormat
Tömörítetlen, vagy RLE, LZW, Packbits, ill. JPEG típusú tömörítést használhat. Támogatja a grayscale, 16/24 bites színes palettát, a CIELab, RGB, CMYK színmodelleket. Fájlmérete legfeljebb 4 Gb lehet.

.dngDigital Negative
A digitális fényképezőgép által rögzített nyers képadatokat és az adatok jelentését leíró metaadatokat tartalmazza. Az Adobe nyilvános használatra kidolgozott archiválási formátuma.

.raw – A nyers szó angolul
Veszteségmentesen tömörít, mindent adatot eltárol, amit a kamera szenzor látott. Így utólag állítható a kép minősége, fehéregyensúlya, stb.

.jpg, .jpegJoint Photographic Expert Group
Jelenleg a legelterjedtebb képformátum, mely adatvesztő tömörítési eljárást használ. 24 bites színmélységet képes kezelni, ami több, mint 16,7 millió szín.

.gifGraphics Interchange Format
Két verziója létezik, mindkettő legfeljebb 256 szín tárolására képes. Képes több képkocka egyetlen fájlban való tárolására, ez az animált GIF, illetve az átlátszóságot is kezeli, de az alfa csatornák használatát nem támogatja. Ez is népszerű képformátum.

.pngPortable Network Graphics
A harmadik fő internetes képfájl-formátum. Veszteségmentes tömörítéshez és képek internetes közzétételéhez használható. Támogatja a 24 bites képeket, és egyenetlen élek nélkül képes megjeleníteni a háttérátlátszóságot. Az alfa csatorna nélküli RGB színcsatornás, színpalettás módú, szürkeárnyalatos és bitképes módú képek használatát támogatja, és megőrzi a szürkeárnyalatos, valamint az RGB színmódú képek átlátszóságát.

.bmpBitmap
A Microsoft fejlesztése, képek tárolására használt fájlformátum. A tömörítetlen BMP fájlokban az egyes információk pixelenként, azaz képpontonként vannak eltárolva. Mivel tömörítetlen, ezért a fájl mérete hatalmas.

.wmfWindows Metafile
Windows alkalmazások, elsősorban az Office programjainak közös használatára szolgáló grafikus fájlformátum. Vektoros és bittérképes is lehet.

Papp Ádám

Szabadúszó webdesigner, UI designer és kiadványszerkesztő
Blog

További blog cikkek

Dark mode felmérés eredménye

Szeptember elsején elindítottunk egy felmérést, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy szükség van-e a sötét módra (dark mode) egy weboldal,