DTP szótár – 1.

A grafikusoknak vagy a kiadványszerkesztőknek (DTP) alapfeltétel hogy ismerjék a nyomdai szakkifejezéseket, hiszen ezek ismerete nélkül komoly gondba kerülhetnek egy-egy nyomdai anyag elkészítése vagy leadása kapcsán. Viszont jó ha az ügyfél/megrendelő is ismeri ezeket a szavakat, hiszen akkor a designer felé is pontosabban tudja kommunikálni az elképzelését vagy a feladat kiadását.

Német Szabványügyi Intézet (DIN)
A Deutsche Institut für Normung rövidítéséből létrejött betűszó. A szervezet tagja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet-nek (ISO) is. A szabványos papírméret rendszerünk (A, B és C sorozat) innen származik. A DIN 416, jelenlegi világszabványnak ISO 216, vagy DIN EN ISO 216 a neve.

DTP – Desktop Publishing
Nyomdai minőségű, vagy azt megközelítő színvonalú kiadványok előállítása személyi számítógéppel, illetve az ehhez szükséges hardver- és szoftvereszközök összessége.

A papírméret-sorozatok
Az ISO metrikus papírméretszabvány az oldalak 1:√¯2 arányára épül. Mindhárom sorozatra (A, B és C) igaz, hogy a nagyobb papírív rövidebb oldala, a sorban következő, kisebb méretű ív hosszabb oldala lesz. Jellemzője még, hogy az A/0 papírív, pontosan 1 m² alapterületű.

Igazítás
A szöveg függőleges és/vagy vízszintes tengelyen történő elhelyezése, a szövegboxon belül.

Leporelló (harmónikahajtás)
Két vagy több párhuzamos hajtás, melyek ellentétes irányúak, így harmónikaként nyílnak ki.

Stíluskölcsönzés
Az adott témához kapcsolódó stílus kölcsönvétele a designhoz.

Nyomdai alapanyag (Stock)
Az az alapanyag (papír, karton, fólia, stb.), amire a nyomat kerül.

Oldal
Szöveg és képek elhelyezésére szolgáló tér.

Segédvonalak
Vízszintes vonalak sora, mellyek támpontot nyújtanak a szöveg és a grafikai elemek vagy képek elhelyezéséhez.

Kifutó
Nyomtatott tartalom, amely tovább terjed az oldal vágójelén, vágóélénél. Ezen a területen szöveg már nem lehet, csak képanyag. A kifutó mértéke általában 5 mm minden oldalon körben, de ez lehet nagyobb is, főleg molinók esetében.

Irkafűzés
A hajtás mentén, azaz a gerincen végigfutó áttűzött kapocssor. Programfüzetek, kiadványok, katalógusok kötésénél alkalmazzák.

Széljegyzet
Olyan szöveg, mely az oldal margóján jelenik meg.

Soregyen
Egy elképzelt vonal, egy szedési és nyomtatási szabály. A szedett és kinyomtatott soroknak a lap mind két oldalán fedniük kell egymást. Két egymás melletti oldal esetében is alkalmazandó!

Képaláírás
Olyan szöveg amely a grafikai elemek, fotók, képek nevét, leírását tartalmazza. Ez lehet a kép alatt, mellett vagy a képen is.

Oltárhajtás
Olyan hajtogatott oldal, melynek jobb és bal szélei befelé hajtódnak, így az oldal közepén találkoznak, de nem fedik egymást.

Aranymetszet, aranymetszés
Harmonikus arányrendszer, amely meghatározza a főbb oldalelemek egymáshoz való arányait. Az aranymetszés szorzószáma az 1.618. Használatával esztétikus arányok érhetők el bármilyen nyomtatott anyagon.

Fibonacci-számok
Fibonacci, Liber Abaci című könyvében említett számsorozat, melyben minden szám az azt megelőző két szám összege. Ez köthető a 8:13-as arányhoz, azaz az aranymetszéshez.

Oszd meg mással is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Hírek

További tech újdonságok

Illusion Project, A Teljesség Élménye

Az eszközünk egyedi megjelenítési felületet kínál ügyfeleknek, termék bemutatására, reklámozására, brandépítésre vagy akár a szórakoztatóipar bármilyen igényére. #IllusionProject