DTP szótár – 1.

A grafikusoknak vagy a kiadványszerkesztőknek (DTP) alapfeltétel hogy ismerjék a nyomdai szakkifejezéseket, hiszen ezek ismerete nélkül komoly gondba kerülhetnek egy-egy nyomdai anyag elkészítése vagy leadása kapcsán. Viszont jó ha az ügyfél/megrendelő is ismeri ezeket a szavakat, hiszen akkor a designer felé is pontosabban tudja kommunikálni az elképzelését vagy a feladat kiadását.

Német Szabványügyi Intézet (DIN)
A Deutsche Institut für Normung rövidítéséből létrejött betűszó. A szervezet tagja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet-nek (ISO) is. A szabványos papírméret rendszerünk (A, B és C sorozat) innen származik. A DIN 416, jelenlegi világszabványnak ISO 216, vagy DIN EN ISO 216 a neve.

DTP – Desktop Publishing
Nyomdai minőségű, vagy azt megközelítő színvonalú kiadványok előállítása személyi számítógéppel, illetve az ehhez szükséges hardver- és szoftvereszközök összessége.

A papírméret-sorozatok
Az ISO metrikus papírméretszabvány az oldalak 1:√¯2 arányára épül. Mindhárom sorozatra (A, B és C) igaz, hogy a nagyobb papírív rövidebb oldala, a sorban következő, kisebb méretű ív hosszabb oldala lesz. Jellemzője még, hogy az A/0 papírív, pontosan 1 m² alapterületű.

Igazítás
A szöveg függőleges és/vagy vízszintes tengelyen történő elhelyezése, a szövegboxon belül.

Leporelló (harmónikahajtás)
Két vagy több párhuzamos hajtás, melyek ellentétes irányúak, így harmónikaként nyílnak ki.

Stíluskölcsönzés
Az adott témához kapcsolódó stílus kölcsönvétele a designhoz.

Nyomdai alapanyag (Stock)
Az az alapanyag (papír, karton, fólia, stb.), amire a nyomat kerül.

Oldal
Szöveg és képek elhelyezésére szolgáló tér.

Segédvonalak
Vízszintes vonalak sora, mellyek támpontot nyújtanak a szöveg és a grafikai elemek vagy képek elhelyezéséhez.

Kifutó
Nyomtatott tartalom, amely tovább terjed az oldal vágójelén, vágóélénél. Ezen a területen szöveg már nem lehet, csak képanyag. A kifutó mértéke általában 5 mm minden oldalon körben, de ez lehet nagyobb is, főleg molinók esetében.

Irkafűzés
A hajtás mentén, azaz a gerincen végigfutó áttűzött kapocssor. Programfüzetek, kiadványok, katalógusok kötésénél alkalmazzák.

Széljegyzet
Olyan szöveg, mely az oldal margóján jelenik meg.

Soregyen
Egy elképzelt vonal, egy szedési és nyomtatási szabály. A szedett és kinyomtatott soroknak a lap mind két oldalán fedniük kell egymást. Két egymás melletti oldal esetében is alkalmazandó!

Képaláírás
Olyan szöveg amely a grafikai elemek, fotók, képek nevét, leírását tartalmazza. Ez lehet a kép alatt, mellett vagy a képen is.

Oltárhajtás
Olyan hajtogatott oldal, melynek jobb és bal szélei befelé hajtódnak, így az oldal közepén találkoznak, de nem fedik egymást.

Aranymetszet, aranymetszés
Harmonikus arányrendszer, amely meghatározza a főbb oldalelemek egymáshoz való arányait. Az aranymetszés szorzószáma az 1.618. Használatával esztétikus arányok érhetők el bármilyen nyomtatott anyagon.

Fibonacci-számok
Fibonacci, Liber Abaci című könyvében említett számsorozat, melyben minden szám az azt megelőző két szám összege. Ez köthető a 8:13-as arányhoz, azaz az aranymetszéshez.

Papp Ádám

Szabadúszó webdesigner, UI designer és kiadványszerkesztő
Blog

További blog cikkek

Dark mode felmérés eredménye

Szeptember elsején elindítottunk egy felmérést, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy szükség van-e a sötét módra (dark mode) egy weboldal,