Designer munkagép 200.000 Ft-ért

Sokszor látni olyan kérdéseket, hogy mennyiből lehet kihozni egy olyan munkaállomást, amivel hosszú távon nem lesz gond. Futni fog rajta zökkenőmentesen a Photoshop, Illustrator és InDesign egyszerre, videóvágásra is lehet használni (értsd: a vágás közben nem igazán van akadás, vagy a renderelés sem tart napokig), vagy ha 3D-ben kell valamit megtervezni, akkor sem esik kétségbe. Mármint a gép. 🙂

Szóval mivel sok ilyen kérdést láttunk, ezért úgy gondoltunk, hogy összeállítunk egy olyan designer munkagépet, ami azért megfizethető áron elérhető, és hosszútávon megfelelő lesz munkára.

Több dolgot is figyelembe vettünk, illetve az összeállításnál szerepet játszott. Az első, hogy konkrétan a gépre koncentráltunk, olyan hardver elemekre, amik a legfontosabbak ilyen szempontból. Éppen ezért az összeállítás nem tartalmaz monitort, nem raktunk bele Windowst, sem pedig billentyűzetet vagy egeret. Ezek mind olyan elemek, amik mindenkinél egyediek, hogy milyen periférián vagy platformon szeret dolgozni.

A másik dolog az volt, hogy nagyon sokan rendelkeznek online tárhellyel (pl. Google Drive, vagy Dropbox), vagy valamilyen külső merevlemezzel, ahová mentik vagy tárolják az adataikat, így az összeállításba csak egy akkora SSD-t raktunk, ami elég helyet biztosít a munkaszoftvereknek és a rendszernek.

Ezt a két szempontot azért határoztunk meg, hogy magára a teljesítményre, azaz a procira, memóriára és a videókártyára többet költhessünk, de mégis egy viszonylagosan megfizethető áron belül maradjunk. Mert bár 100.000 Ft is nagyon sok, 200.000 pedig még jobban az, de ha hosszútávon szeretnénk használni egy erős gépet munkára, akkor a számításaink szerint ez az az összeghatár amin belül ez megoldható.

Akkor lássuk, hogy a jelenleg elérhető hardver elemekkel és áraikkal milyen gépet raknánk mi össze:

ASUS PRIME B360M-K alaplap~ 22.000 Ft
INTEL CORE I5-9400 2.90GHZ 1151 300 CPU, INTEL hűtő ventillátorral~ 63.000 Ft
KINGSTON 16GB DDR4 2400MHZ CL17 RAM~ 22.000 Ft
ASUS GTX1050TI-O4G-LP-BRK GEFORCE GTX 1050 TI 4GB GDDR5 OC PCIE~ 56.000 Ft
SAMSUNG 250GB 860 EVO SATA 3 2.5" SSD~ 18.000 Ft
DEEPCOOL MATREXX 30 ház~ 8.000 Ft
DEEPCOOL DE600 600W táp~ 10.000 Ft

Ez így összesen 199.000 Ft, meg persze kerekítettünk, de a lényeg, hogy plusz/mínusz pár ezer forint eltéréssel kihozható egy ilyen összeállítású gép 200.000 forintból.

Persze, lehet hogy másnak jobban tetszik egy AMD-s platform, vagy Gigabyteos videókártya, vagy másik alaplap. Innentől pedig határ a csillagos ég, egy 4K-s monitorral, plusz merevlemezzel, több memóriával, komolyabb egérrel tovább növelhető az összeg.

Az All-in-One gépekről, mint egy iMac, vagy egy Microsoft Surface Studio, pedig lehet hogy egy külön cikkben foglalkozunk majd. Ez a mi összeállításunk, és mivel hamarosan itt a karácsony, akár egy jó kiindulópont is lehet ha az ajándékon gondolkozol. 🙂

Papp Ádám

Szabadúszó webdesigner, UI designer és kiadványszerkesztő
Blog

További blog cikkek

Dark mode felmérés eredménye

Szeptember elsején elindítottunk egy felmérést, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy szükség van-e a sötét módra (dark mode) egy weboldal,