Az 5 legjobb Sans Serif betűtípus

Mindegy, hogy weboldal tervezéshez, vagy kiadványszerkesztéshez, esetleg egy mobil alkalmazás designjához keresel betűtípust, mindig előjön az a kérdés, hogy milyen betűtípust használjak kenyérszövegnek? Fontos hogy tartalmazza a magyar ékezetes betűket, legyen minimum 7/8 stílusa vagy több, és kisebb méretben is jól olvasható legyen minden karaktere.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük neked az 5 legjobb Sans Serif betűtípust, amit bármilyen online vagy offline projektnél bátran használhatsz, és ingyenesen elérhetőek a Google Fonts tárában!

A Mukta egy 7 stílusból álló betűtípus család, amit Girish Dalvi és Yashodeep Gholap tervezett. A Google Fonts adatbázisa szerint már több mint 83.000 weboldalon használják. Tartalmazza a szükséges magyar ékezetes betűket, illetve a Devanagari, Gujarati, Gurumukhi és Tamil nyelvezetet is. Párosításhoz a Roboto betűtípus az ajánlott.

Letöltés

A Poppins már kicsit komolyabb, 18 stílusból álló betűtípus család. Az Indian Type Foundry tervezte 2009-ben, egészen pontosan Satya Rajpurohit és Peter Bil’ak. A Poppinst több mint 2.200.000 weboldalon használják. Tartalmazza a szükséges magyar ékezetes betűket, illetve a Devanagari karaktereket is. Párosításhoz ismételten a Roboto betűtípus az ajánlott.

Letöltés

A Sarabun egy viszonylag új játékos, mert még csak 2.700 weboldalon használják de feltörőben van. Suppakit Chalermlarp tervezte, 16 stílusból álló betűtípus család, és persze tartalmazza a szükséges magyar ékezetes betűket. Párosításhoz ismételten a Roboto betűtípus az ajánlott.

Letöltés

Ahogy a neve is mutatja, ez bizony az IBM berkeiben készült, egészen pontosan Mike Abbink (Executive Creative Director az IBM Brand Experience & Designnál) és a Bold Monday közös munkájából. Már több mint 34.000 weboldalon használják, 14 stílusból álló betűtípus család, és persze tartalmazza a szükséges magyar ékezetes betűket. Párosításhoz ismételten a Roboto betűtípus az ajánlott.

Letöltés

Végül, de nem utolsó sorban a Mulit ajánljuk, amit Vernon Adams tervezett. 14 stílusból álló betűtípus család, és több mint 770.000 weboldalon használják. Tartalmazza a szükséges magyar ékezetes betűket. Párosításhoz  az Open Sans betűtípus az ajánlott.

Letöltés

Biztos észrevetted, hogy a felsorolásban nem volt benne az Open Sans, a Roboto, a Source Sans vagy a Raleway. Ez szándékos volt, hiszen ezek a Sans Serif fontok évek óta nagy népszerűségnek örvendenek, sokan használják. A most ajánlott 5 Sans Serif betűtípusok mostanában kezdenek elterjedni, egyre többen használják, így még több változatosságot víve a kreatív anyagokba.

Papp Ádám

Szabadúszó webdesigner, UI designer és kiadványszerkesztő
Blog

További blog cikkek

Dark mode felmérés eredménye

Szeptember elsején elindítottunk egy felmérést, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy szükség van-e a sötét módra (dark mode) egy weboldal,